Zdrava Ishrana Jelovnik za Mrsavljenje

Jelovnik za mrsavljenje . Namernice koje se ne bi trebale nalaziti na vasem svakodnevnom jelovniku su rafinisana so. Rafinisani secer, rafinisano brasno, rafinisana ulja, margarin, hladna voda, gazirana pica. Bilo koji drugi rafinisani ugljenihidrati. Primetili ste da smo  cesto upotrebljavali izraz rafiniranje. I ocigledno da ga je potrebno zaobilaziti. Rahinisanje namernica ugrubo receno predstavlja proces gde se industrijskim putem namernica obradjuje. Preciscava i gde joj se dodaju razni aditivi kako bi bila komercijalno isplatljivija. Nas organizam nije evolutivno prilagodjen za konzumaciju ovakvih namernica. I nije ni cudo sto izazivaju dugacak niz nezeljenih dejstava. A necemo ni da pominjemo moralnu odgovornost velikih kompanija kojima je svoj profit isključivo najbitniji. Tako da plasiranje ovih namernica danas ima status epidemije. Skoro da ne postoji proizvod koji ne sadrzi odredjenu kolicinu ovih supstanci.

 

IZBALANSIRANA ISHRANA
HRANITI SE ZDRAVO
 

Zdrava ishrana – Jelovnik za Mrsavljenje

 
Zdrava ishrana je bez sumnje najvazniji faktor koji  najvise utice na nase zdravlje.  Jer se unos hrane stalno ponavlja tokom celeog zivota. Postoji izreka koja kaze da je 90% smrtnih slucajeva,  osim nesrecnih slucajeva i infekcija. Direktno povezana sa nacinom ishrane.
Ishrana zavisi od slobodne volje pojedinca (za razliku od procesa varenja koji je nesvestan čin). Zato je potrebna jaka volja i istrajnost da bi se stare lose navike koje su duboko ukorenjene i snazne promenile.
 

Higijena

Higijena podrazumeva odsustvo patogena koji izazivaju infektivne bolesti kao što su salamoneloza koju izaziva bakterija tipa salmonele. Botulizam izaziva mikro organizam clostridium botulinim, trovanje konzervisanom pokvarenom hranom. Leti hrana može biti zaražena stafilokokama….
Danas tačno znamo šta uzrokuje trovanja i kako da ih izbegnemo, ali ipak se neki slučajevi trovanja dešavaju. Higijenska ispravnost namirnica je važna ali ne i dovoljna da bi ishrana bila kvalitetna.

Kalorije

Ranije se najviše vodilo računa o ukupnom dnevnom unosu kalorija. Smatralo se da je ishrana adekvatna ako obezbeđuje dovoljno kalorija, danas se pouzdano zna da višak kalorija donosi razne probleme. Pravilan način ishrane se ne meri ukupno unesenim  kalorijama već je izbor namirnica mnogo važniji.  Bitan je kvalitet ishrane, a ne kvantitet. Isto to vazi i za jelovnik za mrsavljenje
Premer: rafinisani ugljeni hidrati (belo brašno, beli pirinač, beli šećer…) sadrže isto kalorija kao brašno od celog zrna, integralni pirinač… Razlika je u tome što prva grupa namirnica sadrži samo kalorije bez ikakve hranljive vrednosti.

Ugljeni hidrati

Ugljeni hidrati se još zovu i glicidi, oni su osnovni izvor energije za sve potrebe organizma i brzo se

NUTRICIONISTICKI JELOVNIK ZA MRSAVLJENJE
JELOVNIK ZA MRSAVLJENJE – IZVORI UGLJENIH HIDRATA

konvertuju u energiju, sastavljeni su od ugljenika, vodonika i kiseonika. Ugljeni hidrati se dele na tri grupe prema velicini svojih molekula: monosaharidi, disaharidi  i polisaharidi.

Monosaharidi i disaharidi  su šećeri.
Monosaharide organizam moze brzo da usvoji. Monosaharidi u prirodi  su glikoza (dekstroza) i fruktoza (levuloza). Nalaze se u  svežem voću i medu…
Disaharidi, da bi ih organizam usvojio, moraju se procesom  varenja pomoću enzima razložiti na dva osnovna molekula.

Najcesci disaharidi su:

– Saharoza /šećerna trska  (nalazi se u repi, banani, i drugom voću)
– Maltoza (nalazi se u žitaricama i ječmenom sladu) 
– Laktoza (nalazi se u mleku)
 

Kako se vare i koriste proteini?

Kad dospe u zeludac na protein deluje pepsin. Enzim koji kida veze izmedju aminokiselina. Nakon toga u tankom crevu tripsin i drugi enzimi koji se luce u pankreasu zavrsavaju odvajanje svih aminokiselina. Slobodne aminokiseline se usvajaju u tankom crevu i prelaze u krvotok. Celije jetre, potom se ponovo spajaju  aminokiseline da bi izgradile proteine koji su potrebni organizmu. Višak aminokiselina se metabolizuje ili pretvara u mast ili glikozu.

Sta je  protein?

 PROTEINSKI JELOVNIK ZA MRSAVLJENJE
JELOVNIK ZA MRSAVLJENJE – IZVOR PROTEINA

Opšte je prisutno misljene da pravilna ishrana. Ili jelovnik za mrsavljenje mora sadrzati veliku kolicinu proteina (mesa). Pre dvadesetak godina ljudima se preporucivalo 1 gram ili vise  po kg tezine. Sportistima 2g i vise po kg težine. Danas se pouzdano zna da prevelika kolicina proteina (mesa) utice na reumtska oboljena. Osteoporozu, povisenu mokraćnu kiselinu, a kod sportista umanjuje performanse.

Dakle kvalitet ishrane ne zavisi od kolicine unosa proteina  već od raznovrsne upotrebe namirnica

Proteini i fizicka aktivnost (Trening)

Pojacana fizicka aktivnost ne izaziva pojačanu potrebu za proteinima, iako zvuči paradoksalno to je naučno dokazano na mnogim ispitivanjima koja su vršena na atletičarima. Iako i danas veliki broj trenera preporučuje sportistima da uzimaju povećanu količinu proteina. Sportistima je zapravo potrebno vise složenih ugljenih hidrata (integralne žitarice). Samo  bodi bilderi (nije preporučljivo za zdravlje) imaju potebu i korist od pojačanog unosa proteina.
Biljni izvor proteina na 100gr namirnice: soja 38 gr, suncokret 27gr, sočivo 24gr, badem 18,3gr, kikiriki 16,5gr, psenica 13gr…
Zivotinjski izvor proteina na 100gr namirnice : tunjevina 21gr, piletina 20gr, teletina 20gr ,svinjetina 19gr, jagnjetina 19gr….
 
 

Top 7 najvećih mitova o mrsavljenju

Na internetu se nalazi dosta saveta o mrsavljenju, za dosta njih nije dokazano da deluje i za mnoge je dokazano da ne deluju. Zabluda i mitova o mrsavljenju ima puno a mi smo izdvojili one koji se najcesce pominju i koji mozda i vas dovode u zabunu.
PERSONALNI TRENING 77
PERSONALNI TRENING
TEL: 062 852 10 10

Kalorija je merilo energije. Sve kalorije imaju isti sadržaj energije.

Međutim, to ne znači da svi izvori kalorija imaju jednake učinke na vašu težinu.

Različita hrana prolazi različitim metaboličkim putevima i može imati znatno različite učinke na glad i na hormone koji regulisu vašu telesnu težinu.

Na primer, kalorijska belančevina nije isto što i kalorija masti ili ugljenihidrata.

Gubitak kilograma obično nije linearni proces, kao što neki misle.

Nekim danima i nedeljama možete gubiti kilograme brzo, dok tokom drugih možete mrsaviti samo malo po malo.

To nije razlog za zabrinutost. Normalno je da telesna težina varira za nekoliko kilograma.

To je još izraženije kod žena, jer težina vode može značajno fluktuirati tokom menstrualnog ciklusa.

Industrija dodataka za mršavljenje je siroka.

Glavni razlog zašto suplementi deluju na neke ljude je placebo efekt. Ljudi se zalažu za marketinške taktike i žele da im dodaci pomognu da smršaju, pa postaju svesniji onoga što jedu.

Netačno je reći da je vaša težina onakva kakva jeste samo zbog volje.

Gojaznost je vrlo slozen problem u koji je umesano desetine faktora.

Brojne genetske varijable povezane su s gojaznoscu, a različita zdravstvena stanja, poput hipotireoze, PCOS-a i depresije mogu povećati rizik od povećanja telesne težine.

Vaše telo takođe ima brojne hormone i biološke puteve koji bi trebali regulisati telesnu težinu. Obično su nefunkcionalne kod osoba s viskom kilograma, što otežava mršavljenje.

Naravno, to ne znači da bi ljudi trebali odustati i prihvatiti svoju genetsku sudbinu. Gubitak kilograma i dalje je moguć – nekim ljudima je to samo malo teže.

Dijeta s niskim sadrzajem ugljenihidrata može pomoći u mršavljenju. Ugljene hidrate koje treba da izbegavate su rafinisani seceri, grickalice, slatkisi,… Ali ugljeni hidrati kada se unose iz dobrih izvora kao sto su zitarice i voce su vrlo zdrave i ne treba da ih izbacujete iz ishrane ukoliko zelite da smrsate zdravo.

Masnoća osigurava oko 9 kalorija po gramu, u poredjenju sa samo 4 kalorije po gramu ugljenihidrata ili proteina.

Masnoća je vrlo kalorična i uobičajena je u bezvrednoj hrani. Ipak, sve dok vam je unos kalorija u zdravom rasponu, masnoća vas ne goji.

Zapravo, vašem telu su potrebne zdrave masti za pravilno funkcionisanje.

Industrija za mršavljenje želi da verujete da dijete deluju.

Međutim, studije pokazuju da dijete dugoročno ne daju rezultate jer kilogrami ubrzo pocinju da s evracaju.

Umesto da idete na dijetu, promenite neke svoje zivotne navike na primer smanjite unos slatkisa i grickalica, vise se krecite, jedite vise voca i povrca itd. 

Ukoliko vam je potrebna pomoc kontaktirajte nas, mi smo tu da vam pomognemo da smrsate uz pomoc uravnotezene ishrane i kvalitetnih treninga.

Mrsavljenje zakljucak :

Ne verujte svemu sto vidite ili procitate na internetu, jer mnoge stvari su nedokazane ili neefikasne.

Ono sto je sigurno jeste da cete uz pomoc zdravog plana ishrane, kvalitetnih treninga i tretmana za mrsavljenje doci do zeljene figure kvalitetno i zdravo, a mi vam u tome mozemo pomoci

Leave a Comment

Pozovi
Kako do nas